Бракераждық комиссия жұмысының алгоритмі
Бракераждық комиссия жұмысының алгоритмі
Бракеражға кіріспес бұрын комиссия мүшелері мәзір-орналасумен, технологиялық және есептеу карточкаларымен танысады, дайын өнімнің массасын анықтайды. Тарату мәзірінде күні, балалардың, қызметкерлердің саны, тағамның толық атауы, порцияның шығуы, берілген өнімдердің атаулары болуы керек. Мәзірді басшы бекітуі тиіс, міндетті түрде мейірбикенің, қоймашының (шаруашылық меңгерушісінің) және аспазшының қолдары болуы тиіс.
Дайын тағамды тарату басталғанға дейін 30 минут бұрын сынамаларды алу жүргізіледі. Дайын балалар тамағын тексеру кезінде комиссия мүшелеріне келесі нормаларды ұстануға кеңес береміз:
- Сынамалардың қайнатылған немесе стерильденген ас құралдарымен ыдысқа алынуын, сондай-ақ қайнатудан өткенін немесе стерильденгенін және тығыз бұралатын қақпағы бар болуын бақылау.
- Аспаздың әр тағамды жеке контейнерге салғанына көз жеткізіңіз, оны + 2 – + 6 °C температура кезінде кем дегенде 48 сағат сақтауға болады.
- Балалар тағамы бар әрбір контейнер немесе банк таңбалануы тиіс: тамақ ішудің атауы және іріктеу күні.
- Іріктеу кезінде өнімнің қажетті мөлшері үлкен мәнге ие – бөлінген тағамдарды кемінде бір порция көлемінде таңдау керек.
- Тағамдардың және дайын аспаздық өнімдердің сапасын комиссия мүшелері органолептикалық көрсеткіштері: дәмі, иісі, сыртқы түрі, түсі, консистенциясы бойынша бағалауы тиіс.
Тексеру нәтижелерін бекіту
Тағамдардың шығуын, балаларға дайындалған тағамның сәйкестігін, оның сапасын тексеру нәтижелері комиссияның әрбір мүшесі қол қоюы тиіс арнайы актіде көрсетіледі. Қандай да бір бұзушылықтар, ескертулер анықталған кезде комиссия ескертулерді жою жөнінде қажетті шаралар қабылданғанға дейін дайын тағамды топтарға беруді тоқтата тұруға құқылы.
Қажетті құжаттар: